Σάββατο, 25 Μαΐου 2019

Έμπρακτη η αυτοκριτική του Δημάρχου!ή όταν οι μάσκες πέφτουν...

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας από την πρώτη στιγμή κατήγγειλαμε τις αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις περιορισμού της ελεύθερης έκφρασης, περιορισμού της ελευθερίας του πολιτικου λόγου, τόσο ενόψει της εκλογικής διαδικασίας, όσο και γενικότερα με τον κανονισμό καθαριότητας του δήμου.

Τις τελευταίες τρεις εβδομάδες διαπιστώσαμε την μανία με την οποία το ελάχιστο πολιτικό υλικό μας καταστρέφεται με συντεταγμένο τρόπο και τους λεκτικούς τραμπουκισμούς που δέχονται τα μέλη μας.Έχουμε ήδη καταγγείλει αυτές τις πρακτικές, ενώ και στη διαπαραταξιακή του δήμου δηλώσαμε ότι θα προασπισούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα.
11ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

12ο Δημοτικό Σχολείο Γλυφάδας

Είμαστε άλλωστε συνηθισμένοι σε παρόμοιες πρακτικές. Σε αυτό όμως που δεν είμασταν συνηθισμένοι ήταν στο μέγεθος της υποκρισίας και του πολιτικαντισμού της δημοτικής αρχής Γλυφάδας και στην εκκωφαντική κατάρρευση των επιχειρημάτων των θιασωτών της "τάξης και ηθικής".

Οι υποκριτές λοιπόν που κόπτονται τόσο καιρό για την "καθαριότητα" και την εικόνα της πόλης τοποθέτησαν σήμερα σε κάθε εκλογικό κέντρο της πόλης και έξω ακριβώς από τις κύριες εισόδους, τεράστια μεταλλικά ταμπλό, βιδωμένα στο δημόσιο χώρο του πεζοδρομίου!!!

Δεν παραβίασαν απλώς τους δικούς τους κανόνες - ας στεναχωρηθούν άλλοι θιασώτες της τάξης για αυτό -, αλλά προσπαθούν να μετατρέψουν την εκλογική διαδικασία σε «παράτα» του δημάρχου. 

Έξω από τα εκλογικά κέντρα λοιπόν βρίσκεται η επιβλητική εικόνα του δημάρχου. Μέσα θα βρίσκεται μόνο το ψηφοδέλτιό του;

Δηλώνουμε ξεκάθαρα ότι η ενέργεια του δημάρχου επιδιώκει να επηρεάσει το αδιάβλητο της διαδικασίας. Από τη μεριά μας με κάθε τρόπο την Κυριακή θα διασφαλίσουμε την τήρηση των εκλογικών κανονισμών και την αμερόληπτη διεξαγωγή των εκλογών.

ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΑΝΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΛΥΦΑΔΑΣ


Τετάρτη, 22 Μαΐου 2019

Η αδιαφορία του Δήμου Γλυφάδας «πάρκαρε» στην Ελευθέρου Ανθρώπου…

Η προώθηση της αυτοκίνησης φαίνεται ότι αποτελεί για τη χώρα δομικό χαρακτηριστικό αυτού που κάποιοι φαντασιώνονται ως «ανάπτυξη». Από ένδειξη κοινωνικής ανέλιξης και θέσης μερικές δεκαετίες πριν, σήμερα έρχεται να επιβαρύνει αφόρητα το ήδη επιβαρυμένο αστικό περιβάλλον και τα προβλήματα που έχει δημιουργήσει η εξυπηρέτηση μικρών και μεγάλων κατασκευαστικών συμφερόντων από την τοπική και κεντρική διοίκηση.

Ειδικά τα τελευταία χρόνια η αυτοκίνηση έχει συνδυαστεί αρμονικά με τα συμφέροντα των μεγαλοεισαγωγέων αυτοκινήτου αλλά κυρίως με την κατασκευή μεγάλων οδικών αξόνων στις πόλεις. Ειδικά στην Αττική, η επέκταση του μητροπολιτικού συνεχές στα Μεσόγεια, παρόλη την κατασκευή του ΜΕΤΡΟ, απέδειξε ότι η περίφημη ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ δημιουργεί όσα – ή ακόμα περισσότερα – προβλήματα από αυτά που υποτίθεται ότι λύνει…

Την ίδια στιγμή οι πολιτικές που προωθούν την «βιώσιμη κινητικότητα» αποτελούν «φύλλο συκής» σε σχέση με τα υπάρχοντα προβλήματα. Πολύ περισσότερο όταν εφαρμόζονται επί του ελληνικού μοντέλου ανάπτυξης, που στηρίζεται στη διαρκή επέκταση της πόλης, την υποβάθμιση του περιβάλλοντος και την παραχώρηση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων στην επιχειρηματική κερδοφορία (παραλίες, πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού κ.ο.κ.). Δεν είναι εστιασμένες στην εξυπηρέτηση των αναγκών των κατοίκων, αλλά σκοπό έχουν τον εξωραϊσμό των περιοχών των πόλεων όπου συγκεντρώνονται εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες. Οι δημοτικές αρχές συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση καθώς διαπλέκονται στενά με μικρά και μεγάλα τοπικά συμφέροντα σε ένα αλισβερίσι οικονομικών εξυπηρετήσεων και πολιτικής στήριξης.

Ο Δήμος Γλυφάδας δεν αποτελεί εξαίρεση. Από τη μια, καλλωπισμός πεζοδρομίων, φρέσκιες οδοσημάνσεις, δεντροφυτεύσεις με έμφαση στο εμπορικό κομμάτι της κάτω Γλυφάδας, της «Γλυφάδας των εκλεκτών», ενώ από την άλλη αγνοεί επιδεικτικά την διετή και πλέον προσπάθεια που καταβάλουν οι κάτοικοι στην περιοχή της οδού Ελευθέρου Ανθρώπου, που με εμπεριστατωμένο τρόπο και με σειρά άμεσα υλοποιήσιμων προτάσεων προσπαθούν να βελτιώσουν την καθημερινότητα στη γειτονιά τους.
Παρκάρισμα έξω από το 12ο Δημοτικό 
(από το ηλεκτρονικό έντυπο των κατοίκων) 
Όπως οι ίδιοι αναφέρουν σε κείμενά τους στην ηλεκτρονική τους ομάδα «Ανθρώπινοι δρόμοι στη Γλυφάδα» (www.facebook.com/groups/HumaneStreetsofGlyfada/): «Με την πάροδο του χρόνου, η κίνηση όχι μόνο αυξήθηκε σε αριθμό αυτοκινήτων, αλλά και σε ταχύτητα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η οδός Ελευθέρου Ανθρώπου να γίνει πολύ πιο επικίνδυνη για τους κατοίκους της, αλλά ακόμα περισσότερο για τις ευάλωτες πληθυσμιακές ομάδες όπως για τα πολλά παιδιά που φοιτούν στα δύο δημόσια σχολεία σε αυτόν τον πολυσύχναστο δρόμο…», ενώ αλλού «Πιστεύουμε ότι αυτός ο δρόμος χρήζει ιδιαίτερης προσοχής λόγω της υψηλής συγκέντρωσης (6) σχολείων και περίπου 1000 μαθητών και των γονιών τους που χρησιμοποιούν τόσο την Ελευθέρου Ανθρώπου όσο και τις γειτονικές οδούς καθημερινά…».

Ο Δήμος Γλυφάδας λοιπόν τα τελευταία δύο χρόνια δεν έπραξε το παραμικρό, όχι επειδή απαιτείται κάποια «σπουδαία» ή «δαπανηρή» κυκλοφοριακή μελέτη, δεν μερίμνησε ούτε για τα στοιχειώδη, που θα μπορούσαν να επιφέρουν μία ανακούφιση. Οι κάτοικοι αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ως άμεσα υλοποιήσιμα μέτρα, την προστασία των υφιστάμενων διαβάσεων πεζών και τη διαμόρφωση νέων για την διέλευση πεζών, την τοποθέτηση προειδοποιητικών φαναριών, την τοποθέτηση πλαστικών εμποδίων για την προστασία των πεζοδρομίων από την παράνομη στάθμευση, την αλλαγή προτεραιότητας και/ή προσωρινά πλαστικά σαμαράκια για την ελάττωση της υπερβολικής ταχύτητας κ.ο.κ.
3D σαμαράκι 
(aπό το ηλεκτρονικό έντυπο των κατοίκων)
Εμείς όμως δεν θα σταθούμε μόνο σε αυτό. Ο Δήμος Γλυφάδας φαίνεται ότι έχει άλλες προτεραιότητες, καθώς από το Νοέμβριο του 2017 έχει εγκριθεί από το Πράσινο Ταμείο κονδύλι ύψους 86.000 €, άμεσα εκταμιεύσιμο, με σκοπό την εκπόνηση «Σχεδίου Βιώσιμης Κινητικότητας» (ΣΒΑΚ) – πρόκειται για μελέτες που εστιάζουν ακριβώς στην επίλυση παρόμοιων προβλημάτων – και για την απορρόφησή του έχει παντελώς αδρανήσει.

Δυστυχώς, η κατάσταση στην Ελευθέρου Ανθρώπου, αποτελεί μόνο ένα μέρος του προβλήματος. Αρκεί κανείς να επιχειρήσει είτε να οδηγήσει, είτε να διασχίσει τη Λεωφόρο Γούναρη, αυτή την οδό «καρμανιόλα» ή να μετακινηθεί αξιοπρεπώς με τη δημοτική συγκοινωνία, για να αντιληφθεί ότι τα «έργα βιτρίνας» δεν αρκούν για να λύσουν τα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων της Γλυφάδας.

Ακόμη χειρότερα θα είναι τα πράγματα για τη ζωή των κατοίκων της Τερψιθέας στην περίπτωση που ξαναβγούν από το «συρτάρι» τα σχέδια τους για την επέκταση της νότιας περιφερειακής Υμηττού, όπου θα πρέπει – όπως είχαμε κάνει και στο παρελθόν – να συγκροτηθεί ένα δυναμικό κίνημα κατοίκων αποτροπής που θα ακυρώσει παρόμοιους σχεδιασμούς.

Ως Αριστερή Πρωτοβουλία Γλυφάδας στηρίζουμε τις διεκδικήσεις των κατοίκων και θα βρεθούμε δίπλα τους και δίπλα σε κάθε αγωνιζόμενο κάτοικο και εργαζόμενο της περιοχής.

Διεκδικούμε:
 • Να ικανοποιηθούν άμεσα τα αιτήματα των κατοίκων στην Ελευθέρου Ανθρώπου
 • Μέτρα περιορισμού της αυτοκίνησης
 • Μέσα σταθερής τροχιάς, έμφαση στις πεζές μετακινήσεις και το ποδήλατο
 • Μέτρα βελτίωσης της δημοτικής συγκοινωνίας
 • Ούτε σκέψη για νέους αυτοκινητόδρομους στην περιοχή
Γλυφάδα 22-5-2019

Δευτέρα, 20 Μαΐου 2019

Δήμος Γλυφάδας: Αδιαφορία για την προσχολική αγωγή!

Τη Δευτέρα 20 Μαΐου λήγει η περίοδος αιτήσεων εγγραφής των νηπίων-προνηπίων στα δημόσια νηπιαγωγεία της χώρας. Και ενώ σε 298 δήμους πανελλαδικά (σε σύνολο 325) ΟΛΑ τα προνήπια έχουν τη δυνατότητα να φοιτήσουν δωρεάν στο δημόσιο νηπιαγωγείο, καθώς οι δήμοι τους έχουν ενταχθεί στην δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση, στη Γλυφάδα, σε ένα δήμο με προνομιακές οικιστικές και οικονομικές δυνατότητες, η εγγραφή τους παραμένει μετέωρη μιας και ο δήμος Γλυφάδας είναι στους τελευταίους 27 που δεν εντάχθηκαν

Η εφαρμογή της δίχρονης πέραν του οφέλους της διετούς φοίτησης στο νηπιαγωγείο για τα ίδια τα νήπια, απελευθερώνει δεκάδες θέσεις για παιδιά μικρότερης ηλικίας (από μηνών έως 4 ετών) ώστε περισσότερα παιδιά να καλύπτονται από τους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς. 

Πάγια θέση της Αριστερής Πρωτοβουλίας Γλυφάδας είναι οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί να καλύπτουν το σύνολο των αιτήσεων χωρίς όρους και προϋποθέσεις και να είναι δωρεάν για όλους, χωρίς τροφεία ενώ για τη λειτουργία τους να υπάρχει μόνιμο και σταθερό προσωπικό. 

Του χρόνου (σχολικό έτος 2020-2021) λήγει η «περίοδος χάριτος» και ο Δήμος Γλυφάδας οφείλει να πράξει όσα επιτάσσει ο νόμος για την άμεση εφαρμογής της δίχρονης προσχολικής αγωγής και εκπαίδευσης. Τι σκοπεύει να κάνει; Εκτός βέβαια από το να γεμίσει τους αύλειους χώρους των νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων με προκατασκευασμένες αίθουσες. 

Δυο χρόνια τώρα όμως ο δήμος αδυνατεί ή δεν θέλει να δει τη σοβαρότητα του ζητήματος. 

Χαμένοι όμως βγαίνουν τα παιδιά και οι οικογένειες της Γλυφάδας. 

Πέρυσι δεκάδες προνήπια που εγγράφηκαν στο δημόσιο νηπιαγωγείο δεν φοίτησαν στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς τους αλλά μετακινήθηκαν σε νηπιαγωγεία ακόμα και 4 χλμ μακριά κι αυτό γιατί δε χωρούσαν! Το πρόβλημα γνωστό χρόνια και εντοπίζεται κυρίως στην περιοχή της Άνω Γλυφάδας. 

Η ανέγερση νηπιαγωγείων είναι κάτι παραπάνω από απαραίτητη αλλά κανείς δεν κινείται ώστε να γίνει κάτι για αυτό. Επιπρόσθετα τη μετακίνηση των παιδιών δεν την ανέλαβαν ο δήμος και η περιφέρεια ως όφειλαν αλλά οι ίδιοι οι γονείς. Για μας τα προνήπια είναι όπως τα παιδιά της Α΄ Δημοτικού - δεν ξεχωρίζουν! 

Φέτος το Σεπτέμβρη και ανεξάρτητα με την υποχρεωτικότητα κάθε νήπιο και προνήπιο πρέπει να είναι στο νηπιαγωγείο της γειτονιάς του! Να λειτουργήσουν ΑΜΕΣΑ νέα τμήματα όπου χρειαστεί, με βάση τις φετινές εγγραφές, να βρεθούν και να εξοπλιστούν χώροι κατάλληλοι, αξιοπρεπής και ποιοτικοί για τη λειτουργία των νέων τμημάτων. 

Άμεσα να γίνουν όλες οι κινήσεις που χρειάζονται για να λυθεί το ζήτημα των νηπιαγωγείων και της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και μάλιστα με ποιοτικούς όρους! Χώροι στο δήμο υπάρχουν αρκεί να υπάρχει η θεσμική βούληση και συντονισμένες ενέργειες για την εξασφάλιση τους. 

Η δική μας θέση, καθαρά, σταθερά και αταλάντευτα, ήταν από την αρχή και συνεχίζει να είναι, η άμεση εφαρμογή της δίχρονης σε όλη την επικράτεια και στο Δήμο Γλυφάδας. 

Διεκδικούμε επομένως στα πλαίσια κάλυψης των λαϊκών αναγκών και της υπεράσπισης του δημόσιου αγαθού της παιδείας για όλα τα παιδιά:
 • Την δημιουργία επαρκών παιδικών και βρεφικών σταθμών για όλα τα παιδιά με μόνιμο και σταθερό προσωπικό.
 • Την κατάργηση των τροφείων και την παροχή δωρεάν δημοτικών υπηρεσιών και δημιουργικής απασχόλησης των παιδιών για τους εργαζόμενους γονείς.
 • Άμεσα να γίνουν όλες οι κινήσεις που χρειάζονται για να λυθεί το ζήτημα των νηπιαγωγείων και της δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης και μάλιστα με ποιοτικούς όρους! Χώροι στο δήμο υπάρχουν αρκεί να υπάρχει η θεσμική βούληση και συντονισμένες ενέργειες για την εξασφάλιση τους. Εύρεση οικοπέδων - τα ακίνητα που δίνονται στο υπερταμείο μπορούν άμεσα να διεκδικηθούν και να είναι κάποια από αυτά, αγορά οικοπέδων, αλλαγή χρήσης ακινήτων και οικοπέδων. Ενοικιάσεις ή αγορά αξιοπρεπών και κατάλληλων ακινήτων για το σκοπό αυτό.
 • Αναδιοργάνωση και ουσιαστική και διαφανής λειτουργία των επιτροπών Παιδείας και των Σχολικών Επιτροπών.
 • Ετήσιο Έλεγχο στατικότητας κτιρίων, ελέγχους ηλεκτρολογικών και υδραυλικών εγκαταστάσεων και πυρασφάλειας και ετήσια πιστοποίηση ασφάλειας εγκαταστάσεων σε κάθε σχολική μονάδα.
 • Διαγωνισμούς και προμήθεια αναλώσιμων υλικών για τις σχολικές μονάδες, για αγορά εποπτικού, αθλητικού και σύγχρονου τεχνολογικού εξοπλισμού για κάθε σχολική μονάδα.
 • Δημοτικά λεωφορεία στη διάθεση των σχολείων ώστε να υπάρχει δυνατότητα δωρεάν μεταφοράς των μαθητών σε εκπαιδευτικές επισκέψεις που οργανώνουν τα σχολεία.
 • Στελέχωση όλων των σχολείων με σχολικούς φύλακες, τραπεζοκόμους, καθαρίστριες, σχολικούς τροχονόμους και πρόσληψή τους με μόνιμη σχέση εργασίας.
 • Ενίσχυση των συλλόγων γονέων, διευκόλυνση του έργου τους και διάθεση προσωπικού, υλικών και χρηματοδότησης δράσεων τους προς όφελος των σχολείων και των μαθητών.
 • Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την ενισχυτική διδασκαλία στο δημόσιο σχολείο σε συνεννόηση με τους συλλόγους καθηγητών.
Γλυφάδα 20-5-2019